Арне Домнерус

Арне Домнерус

Свен Арно Домнирус (20 декември 1924 – 2 септември 2008 г.) е шведски джаз алто саксофонист и кларинетист, популярно наречен Домпан.

Започва да свири на кларинет на 11-годишна възраст, но е взел саксофона до излизането си от училище и след това е станал професионалист. През 1949 г. участва в Парижкия джаз фестивал и свири с Чарли Паркър, когато прави турне на Швеция през 1950 г. По-късно през 1953 г. записва с американски музиканти като Джеймс Мууди, Арт Фармър и Клифърд Браун.

Домнерус работи Биг-бенда на шведското радио от 1956 г. до 1965 г. като солист и пише музика за телевизията и филми. Той също така записва в хода на кариерата си с Бенгт Халберг и Ларс Гълин. Заедно с колегите си шведите Бенгт-Арно Уолин, Ролф Ериксън и Акър Персон (последните двама са бивши членове на Оркестъра на Дюк Елингтън) участва в Джаз семинарите, организирани за Рурфест в Реклингхаузен от Ханс Гертберг и радиостанцията в Хамбург. Той записва няколко пъти с Quincy Jones в Швеция и е включен в „The Midnight Sun Never Set“, композиран и подреден от Джоунс и записан под ръководството на Джоунс от оркестъра на Хари Арнолд през 1958 г.

Стилът Домнерус в ранната му кариера е типичен за „куул-джаза“, сложен, технически изпълнен и лиричен стил на шведския модерен джаз от 50-те години на миналия век.

Здравето на Домнерус се влошава през последните години и е принуден да се оттегли от сцената.

Коментирай